08 May 2011

kak limah ni based on a true story?
nama kak Limah di Kampung Sayong Lembah tu betul rupa rupaan nya sih. Yang melakonkan watak kak limah tu plak cucu saudaranya sendiri.waduh,waduh.aku baru tahu semua neh.apeke  aku neh da ketinggalan zaman?

‘‘Saya tahu filem itu dibuat tanpa merujuk mana-mana individu sama ada hidup atau mati. Tapi kenapa mempermainkan nama Kak Limah di Kampung Sayong Lembah itu? Sebab hanya ada seorang saja Kak Limah di situ. Orang gila yang disangka hantu dalam filem itu memang ibu saya.
‘‘Kenapa guna nama orang yang ada legenda sendiri di Kampung Sayong Lembah? Sedangkan ada banyak lagi nama yang boleh diguna pakai,’’ hujahnya.
Ditanya adakah Ismail punya bukti kukuh mengaitkan ibunya dengan watak yang terdapat dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah, lelaki ini punyai alasan kukuh.
Ia mengaitkan nama kampung, tanah perkuburan dan loghat yang sama. Semua paparan tersebut jelas sebagai bukti. Sekali gus membuatkan Ismail terasa dekat dengan filem berkenaan.
Malah Ismail juga punya surat beranak yang tertera nama ibunya. Juga gambar peringatan yang diambil bersama dengan ibu dan keluarga di Bagan Datoh, Perak pada 1 Disember 1959.siapa yang dah tahu.takpe.
yang belum tahu.mai baca kat LINK neh.so.......
apa yang so.??solei,solei...so lei,lei..

bye

2 comments:

drop yo comment here,tenkiu.